Dialyysihoito
Krooninen munuaissairaus (CKD) – elämänmittainen ja henkilökohtainen matka. Nykypäivän erilaisten hoitovaihtoehtojen ansiosta munuaispotilaiden on mahdollista elää hyvää elämää. Voit valita omien edellytystesi pohjalta hoidon, joka sopii elämäntapaasi. Baxterin tuotteet ja vaihtoehdot mahdollistavat sinulle hoidon, joka sopii omaan arkeesi.
Elämä muuttuu perusteellisesti, kun saa tietää sairastavansa kroonista, hoitoa vaativaa munuaissairautta. Dialyysin aloittaminen tai munuaisensiirto vaikuttaa elämään monella tapaa. Jotta voisit osallistua hoitoasi koskeviin päätöksiin, tarvitset tietoa sairaudestasi.
Muutokset voi olla helpompi hyväksyä, kun ymmärrät, mitä hoitovaihtoehtoja sinulla on ja miten voit vaikuttaa elämääsi sairauden kanssa. Muista, että sinun ei tarvitse tehdä päätöksiä yksin ja että saat sairaalasta tukea kaikissa vaiheissa. Tiedämme, että haluat elää niin hyvää elämää kuin mahdollista: työskennellä, viettää vapaa-aikaa ja nauttia elämästä omalla tavallasi. Siksi haluamme tarjota sinulle ja hoidon antajillesi useita erilaisia hoitovaihtoehtoja. Näin saat parasta mahdollista hoitoa, joka voidaan räätälöidä sinun ja perheesi elämäntyyliin.
Kaksi dialyysihoitomuotoa
Dialyysi voidaan tehdä kotona, sairaalassa tai omatoimisesti joko sairaalassa tai sen ulkopuolella. Dialyysihoitomuotoja on kaksi: peritoneaalidialyysi ja hemodialyysi.
- Peritoneaalidialyysi eli vatsakalvodialyysi (PD) on jatkuva hoito, jossa ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita poistetaan jatkuvasti vatsakalvon kautta. Vatsakalvo on ohut kalvo, joka ympäröi vatsaonteloa ja osaa vatsan elimistä. Vatsaontelo täytetään 1,5–2,5 litralla dialyysinestettä pysyvän, pehmeän katetrin avulla. Pieni osa katetria jää näkyviin vatsan ulkopuolelle, mutta se on helppo peittää vaatteilla. Dialyysi tapahtuu dialyysinesteen sisälläoloaikana. Dialyysineste vaihdetaan manuaalisesti 3–5 kertaa päivässä, ja vaihto kestää noin puoli tuntia. Dialysinesteen vaihto voidaan tehdä myös yöllä PD-laitteen avulla potilaan nukkuessa. Laite on pienikokoinen, painaa noin 13 kiloa ja sen käsittely on helppoa. Vatsakalvodialyysihoito voidaan toteuttaa kotona. Sairaalassa ei tarvitse käydä muuten kuin seurantakäynneillä. Dialyysinesteet ja suurin osa muista tarvikkeista toimitetaan potilaan kotiin.
- Hemodialyysi (HD) tehdään veriteitse. Siinä kuona-aineet ja ylimääräinen neste poistetaan kehosta suodattamalla verta dialysaattorissa dialyysikoneen avulla. Jotta veri voidaan kierrättää kehon ulkopuolella, tarvitaan halkaisijaltaan suuri verisuoni. Tämä onnistuu niin kutsutun AV-fistelin avulla. Siinä liitetään yhteen kaksi suonta, valtimo ja laskimo. Fisteli edellyttää pientä operaatiota, joka tehdään nukutuksessa tai paikallispuudutuksessa. Tavallisesti AV-fisteli sijoitetaan käsivarteen. AV-fisteli asetetaan paikalleen noin 8–10 viikkoa ennen dialyysin suunniteltua alkua. Dialyysihoito tehdään sairaalassa tavallisesti 3–4 kertaa viikossa 3–5 tunnin ajan tarpeen mukaan. Osa sairaaloista tarjoaa potilaiden käyttöön myös omatoimisen dialyysiyksikön ja kotihemodialyysin. Omatoimisessa dialyysissä potilas toteuttaa itse tai avustettuna oman hemodialyysihoitonsa. Hoito voidaan tehdä kotona tai sairaalassa, missä käytössä on laitteet ja henkilökuntaa auttamassa tarpeen vaatiessa. Potilaat, joilla on mahdollisuus kotihemodialyysiin, toteuttavat oman hoitonsa kotona erityisen hoitosuunnitelman mukaan. Näin he välttyvät sairaalakäynneiltä. Kotihemodialyysissä laitteita varten tarvitaan tiettyjä viemäröintiin ja sähköasennuksiin liittyviä muutostöitä. Näiden muutostöiden toteuttamisen järjestää sairaala.
Baxterin innovatiiviset hoitovaihtoehdot ovat tukeneet munuaisten hoitoa tarvitsevia potilaita jo yli 60 vuoden ajan. Meillä on pitkä kokemus koti- ja sairaaladialyysistä ja jatkamme työtä uusien hoitovaihtoehtojen kehittämiseksi. Tavoitteenamme on tarjota uusia hoitovaihtoehtoja, parhaita mahdollisia tuloksia ja yksinkertaisimpia ratkaisuja.
Verkkopohjainen IT-etäyhteyspalvelu
SHARESOURCE-etäyhteysalusta on innovatiivinen ja turvallinen verkkopohjainen IT-palvelu, joka mahdollistaa kaksisuuntaisen tiedonvälityksen potilaan laitteen ja sairaalan hoitohenkilöstön välillä. Dialyysihoidon tulokset lähetetään Sharesource-alustalle jokaisen hoidon jälkeen. Hoitohenkilöstö voi tarkastella hoitomääräyksiäsi. Dialyysimääräystäsi päivitetään tarpeen mukaan etäyhteyden kautta, eikä sitä varten tarvitse käydä sairaalassa. Jatkuva pääsy hoitotietoihin nopeuttaa ja tehostaa hoidon seurantaa ja mahdollistaa ongelmiin puuttumisen jo varhaisessa vaiheessa. HOMECHOICE CLARIA -APD-laite on varustettu SHARESOURCE-alustalla.
Ennen dialyysin aloittamista potilaan voi olla vaikea kuvitella millaista elämä on PD-hoidon kanssa. Seuraavat kaksi lyhyttä videota, jotka saattavat olla avuksi. Klikkaa tästä nähdäksesi videon automaattisesta peritoneaalidialyysistä (APD). APD-hoidossa laite tekee dialyysinesteen vaihdon yöllä nukkuessasi.
Klikkaa tästä nähdäksesi videon käsin tehtävästä dialyysistä (CAPD). CAPD-hoidossa dialyysinesteen vaihto tehdään käsin.
Elämää kroonisen munuaissairauden kanssa (CKD): Munuaispolkuni
Lue lisää kroonisista munuaissairauksista (CKD) ja eri hoitovaihtoehdoista; dialyysistä, munuaisensiirrosta ja oireenmukaisesta hoidosta. Aloita tutustuminen hoitomuotoihin Munuaispolkuni-sivustolla..
Kehitämme dialyysihoitoja maailmanlaajuisesti
Saatavuus
Teemme työtä löytääksemme ratkaisuja, jotka mahdollistavat korkealaatuisen hoidon aina varhaisvaiheen kroonisen munuaissairauden toteamisesta krooniseen munuaisten vajaatoimintaan, dialyysiin ja munuaisensiirtoon.
Laatu
Edistämme kehitystä, jotta hoitohenkilökunta pystyy tarjoamaan parasta mahdollista dialyysihoitoa niin kotona kuin sairaalassa.
Uusi teknologia
Kehitämme uusia innovaatioita, jotka helpottavat potilashoitoa ja tarjoavat enemmän vaihtoehtoja dialyysiin.